Novoto Vreme
„Всички против ГЕРБ” се превръща в национална кауза
krasenkralev.com
От цялата шумотевица по време на предизборните коалиционни преговори стана ясно едно – Всички играят против ГЕРБ.  Високомерието на Борисов в случая обаче, може да му изиграе лоша шега . Вместо да приказва, че така е по-добре, защото ще ги набие всички заедно, по-добре да се замисли защо партията му изпадна в пълна изолация по подобие на „Атака”. Да включиш сина на Тошо Тошев в листите си е добър, но андрешковски ход, при това крайно недостатъчен за манипулирането на избирателите в подходящата посока.
По принцип партньорството в политиката се гради на база програма, общи кандидатури, водене на диалог при изработването на стратегията и търсене на подходящите лица. Политически субекти се обединяват зад кауза, а не зад икони или бухалки.
Дори и на един завършен „нарцис” като Иван Костов му стана ясно, че десните могат да се обединят само на базата на равноправен диалог между равностойни партньори и ДСБ категорично претърпя положителна метаморфоза в тази посока.
Единственото, което Борисов предлага на десните партии към момента е обединение чрез поглъщане. От една година ГЕРБ търси подкрепа само за собствени кандидати.
Нищо, че са случайно попаднали „буфосинхронисти” в политиката, повечето със спорни биографии. Нищо, че селекцията е на принципа роднина-милиционер. Важен е принципа - дайте да дадете всичко за поредната командирска партия в България.
Бойко Борисов говори за обединение на десницата, а цели единствено поглъщането й. И това не го доказват разсъжденията, а фактите. СДС му е необходим само и единствено заради получаването на международна легитимация.
ВМРО и ЕДП се подлъгаха на изборите за евродепутати, вляха гласовете си в потока на ГЕРБ и се маргинализираха окончателно. Особено ЕДП. И това ясно ще проличи на предстоящите местни избори.
Нашият път, пътят на Новото време е път, заедно с десните. И заради произхода ни, и заради идеите ни, и заради биографиите ни. Но това, че имаме общо минало, не е достатъчно, за да имаме и общо бъдеще. Трябва ни обща кауза. Вземането на властта само по себе си не може да бъде кауза. Но виж, изземването на властта от ръцете на финансово – милиционерската олигархия – може.
Затова ГЕРБ не може да бъде обединител на дясното. Защото е обикновена популистка партия, която има за основна цел поглъщането на всички субекти от дясното политическо пространство, маргинализирането им и поставянето им в услуга на една единствена личност.
Политиката е разговор за общото бъдеще, а не монолог за собственото величие.
Затова нека си отговорим на въпроси като „чували ли сме Б.Б. да разговаря за интересите на българите” или пък „Б.Б. да предложи програма за добруването на всички”, а някога някой да е бил свидетел Б.Б. да се съгласи с нечие чуждо мнение, освен своето собствено…? Не е трудно, дори за слабо политически грамотен човек, да намери отговорите на тези въпроси и да открие най-важният сред тях – защо ГЕРБ е най-голямата заплаха за дясното? И тогава нормалният човек ще разбере защо „Всички против ГЕРБ” се превръща в национална кауза!

 

Back | Top | Print
Бюлетин

Електронен вестник
С БОДЛИ!

Ако желаете да получавате нашия бюлетин, абонирайте се тук ››

Регистрация
Ако споделяте нашите идеи, попълнете формата за регистрация на симпатизанти тук ››

Изтегли
Символите на Новото Време може да изтеглите тук ››

Вестник Средногорски багри

 http://bgvesti.com/ - Животът вдуми

http://modernavratza.com

Studio ITTI
Web Based Solutions
© Новото Време. Всички права запазени.