17/10/2011
„Коалиция Кауза Пловдив” – единствената реална алтернатива на традиционния политически модел
Интервю с Едуард Сарафян, кандидат за общински съветник от Коалиция „Кауза Пловдив“, общински съветник в този мандат
   

Г-н Сарафян, защо Коалиция „Кауза Пловдив“ е единствената и реална алтернатива на традиционния политически модел?

            Единствена и реална, защото „Кауза Пловдив”, за разлика от другите партии, стъпва на множество реализирани проекти и събития през последните 2 години от мандата, а не само на голи обещания и клишета, чийто стил е на всички партии.

            Единствена и реална, защото е желан партньор от всички.

            Единствена и реална, защото е закърмена да работи за Пловдив и България, а не за интересите на определена утвърдена партия.

Защо само през последните 2 години? Нали мандатът е 4 години?

            Защото в първата част от мандата управляващата тогава коалиция  ГЕРБ – ВМРО в момент на жестокото си опиянение след изборната победа, реши, че има капацитета еднолично, при това забележете с 23 мандата от общо 51  в общинския съвет да управлява самостоятелно, като лежеше на комфорта от наследения бюджетен излишък от предходния мандат (2003 – 2007 г.)  в размер на 30 млн. лева. След време сключеният политически брак по сметка между ГЕРБ и ВМРО беше разтрогнат с гръм и трясък и Пловдив беше поставен в положение на безпрецедентна изолация от страна на държавната власт. През 2009 г. кметът Славчо Атанасов направи един от най-добрите си управленски ходове и покани в своя екип човека с най-богат административен опит – Георги Титюков като заместник кмет „Спорт и младежка политика”. И за 2 години в тази сфера се случиха чудеса. В спортни обекти и съоръжения се инвестираха над 6 млн. лева частни капитали.

            Какво ви мотивира да направите анкета за стадион Пловдив?

През м. декември 2010 г. финансовият министър Симеон Дянков заяви, че са осигурени средства в размер на 140 млн. лева за изграждането на втори национален стадион в София. Забележете: 140 млн. за стадион – паметник, на който годишно може да има около 5-6 събития и всичко това в условията на тежка финансова криза. Мога да посоча и следния пример: през лятото на 2010 г. на официална футболна среща от европейските клубни турнири между отборите на Левски и Валенсия са присъствали едва 6000 зрители на националния стадион „Васил Левски”. Буквално дни по-късно на стадион „Христо Ботев” на футболна среща от В група между Ботев и Асеновец посещаемостта е 7000 зрители.  Своевременно ресорният зам.-кмет по спорт и младежка политика и сегашен лидер на „Кауза Пловдив“, Георги Титюков, написа писмо до Министерски съвет, чрез което предложи тези средства да бъдат разпределени за ремонтирането  и довършването на стадиони в градовете извън столицата, например: Варна, Русе, Бургас, Стара Загора и естествено 20 млн. лева за довършването на стадион Пловдив, като по този начин съвместно с Румъния нашата страна да кандидатства за домакин на Европейско първенство по футбол.

Какви са резултатите от допитването за стадион „Пловдив”?

       78% от анкетираните са категорични, че стадион „Пловдив” трябва да бъде ремонтиран и довършен, а 22% предлагат да бъде съборен и изграден отново. За жалост все още не са преведени средствата за конструктивната експертиза, която ясно и категорично ще отчете реалното състоянието на основите. Според хората участвали в проектирането и изграждането му,  здравината на  стадион Пловдив може да се сравни с тази на мавзолея.

Защо Коалиция Кауза Пловдив е желан от всички партньор?

            Защото е напълно прогнозируем и на 100 % коректен партньор. Всички знаят, че стиснем ли си ръцете с някого сме твърди и почтени до край! Най-добрият пример, който мога да посоча е свързан с датата 17. 09. 2008 г., когато смениха тогавашния председател на общинския съвет – Йордан Кюмюрджиев.  Тогава представителите на сегашната „Коалиция Кауза Пловдив” не се подадоха на никакви изкушения и не участваха в преврата срещу него. Това може да се докаже категорично, макар и вотът да беше таен.

Каква е гаранцията, че Коалиция „Кауза Пловдив” няма да работи за интересите на определени партии, като самата тя е създадена от три политически структури в лицето на ПП „Кауза България”, ПП „Новото време” и ПП „Общество за нова България”?

            Основната гаранция се състои в това, че мнозина от кандидатите и най-вече тези в челото на листата не са членове на политически партии, а са надпартийни кандидатури. Тоест кандидатури на Пловдив без зависимости.

Именно ние отхвърлихме предложение, което съдържаше извинение към Турция, затова, че Пловдив е първата община признала геноцида над арменския народ.