Novoto Vreme
02/07/2009
Светослав Василев, водач на листата в Кюстендилско: Хората избират кой накъде ще води държавата

За да има социална политика, трябва да има развит бизнес, който да дава работа, категоричен е водачът на листата в Кюстендилско
Водачът на листата на ЛИДЕР и „Новото време" в Кюстендилско Светослав Василев коментира актуалната политическа ситуация в региона в последните дни на предизборната кампания в ефира на радио „Астра + " и пред читателите на в. „Вяра".
Петър ТЕРЗИЕВ
- Г-н Василев, вече сме в последните дни на предизборната кампания, как усещате хода на събитията, каква скорост набирате?
- Ами след евроизбо-рите като че ли повече хора започнаха да ни вярват и аз усещам това при ежедневните ни срещи. Всяка вечер ние имаме поне по две срещи, обикаляме селата на областта и водим непрекъснати разговори. Хората все повече се убеждават, че ние не даваме фалшиви обещания. мисля, че ни вярват и от тази гледна точка смятам, че резултатите ни ще бъдат още по-добри в неделя.
- Очаквате ли отново да ви обвинят в корпоративен вот, както стана на евроизборите?
- При висок резултат, в който не се съмнявам, съм сигурен, че пак ще ни обвинят, но какво означава корпоративен вот? Демокрацията но принцип е израз на свободна воля, няма как да следим какво става в тъмната стаичка, как ще гласува този или онзи. И от тази гледна точка ние няма как с някаква заплаха да ги накараме да гласуват за нас. Още повече ние имаме над 150 000 гласа, как ще стане това само с хората, свързани с предприятията?
Другото, което е важно, още със създаването на партия ЛИДЕР ние бяхме непрекъснато сред хората, защото като една нова организация знаехме, че трябва много работа, за да ги запознаем с нашите идеи и програмата си. В този период ние се опознавахме с хората от различните общини на област Кюстендил и към днешна (ата имаме повече от 1200 членове на партия ЛИДЕР.
Па тези обвинения за корпоративен вот мога да кажа, че примерно в Кюстендил, където имаме само един магазин „Европа" с 60 души, имаме 2075 гласа. Няма как да се каже, че този резултат е корпоративен и няма как да накараме някого да дойде и да гласува, ако не ни вярва. Освен това не е за подценяване и съставът на нашата листа. В нея са подбрани все хора - доказани личности, утвърдени професионалисти, които сами по себе си привличат много привърженици. За мен е въпрос на чест, че съм включен в нея. Всеки един от нашите кандидати идва със своя опит и своето име, които е изградил през годините на труд и своите срещи с близки и познати.
- Очаквате ли добри резултати и на други места освен в Бобов дол, където вече се наложихте като първа политическа сила?
- Естествено. Вие виждате колко много срещи имаме в цялата област и колко много хора идват на тях, така че смятам, че без съмнение можем да покажем добри резултати навсякъде. За пример можем да посочим община Невестино, в която бяхме наскоро. Това е община, за която, ако говорим в цветове, може да се каже, че е по-скоро червена, но ние имаме там един доста добър резултат, при положение че очаквахме доста по-малко. Това означава, че нашите срещи с хората са довели до едни положителни резултати. Това са малки общини, но въпреки това хората там показват своята активна позиция и ни се доверяват, което е радващо, защото разбират, че ние не даваме фалшиви надежди.
В кръга на шегата на роднинския вот до каква степен разчитате, за него спомена сестрата на Никифор Ванге-лов при срещите ви в Голем Върбовник?
- Ами напълно нормално е, всеки от нас има много роднини и приятели. И кои, ако не те, ни познават най-доб-ре и знаят, че гласувайки за нас, не грешат. Бих казал, че роднините и приятелите няма да ни подкрепят, ако сме лоши хора. Ако толкова хора стоят зад нас, това означава, че вероятно има защо.
- Вашият мажоритарен кандидат избягва директните отговори на въпроса с кого ще се коалирате, но не мога да не Ви попитам и Вас с кого сте готови да си партнирате в парламента?
- Ами вижте, не смятам, че избягва отговора, напълно го разбирам и аз споделям неговото мнение, че до вечерта на 5 юли ние няма как да знаем какво представителство ще има всяка една партия в парламента. От тази гледна точка е рано да се говори за коалиции. Ние винаги сме се дефинирали като партия в център-дясно, все пак сме либерална структура. Ясно е, че за да имаме някаква социална политика, трябва да има развит бизнес, който да дава работа на хората. Тъй като всяко ново правителство досега, вземайки мандата си, за съжаление започва всичко наново, нашата идея е да направим
10-годишен план за развитието на икономиката, който да бъде одобрен от всички политически сили и разработен с помощта на българската научна мисъл. Искаме това да бъде една обединяваща идея на нашата страна, както беше идеята за влизането в ЕС. Българите заслужават да живеят по-добре, заслужават да имат по-висок жизнен стандарт. Това може да стане единствено и само с една национална програма за развитие, а не програма само на една политическа партия.
- Време е за икономически патриотизъм, както споменахте при представянето на листата си?
- Естествено самите събития след Нова година - газовата криза, финансовата криза, показват това. Слава Богу, още сме горе-долу стабилни, но до момента България прекалено много разчита на външни инвестиции, а сега при тази криза чуждите компании избягват да правят нови вложения. Затварят се в собствените си икономики и запазват своите работни места, а при нас положението е такова, че мис. пренебрегвайки нашите инвеститори зарази чуждите, генерираме безработица и нашите хора ще останат без работа. ЧЕЗ са пример за това как един чужд инвеститор може да разиграва държавата с тримесечното отчитане и никой да не може да им направи нищо.
- Какво е Вашето послание към всички хора в Кюстендилска област, какво бихте ги призовали сега, в последните дни на кампанията?
- Ами на първо място да излязат и да гласуват, хората сами ще преценят за кого. Всяка партия има своята предизборна програма, има своите виждания. Хората трябва да излязат и да гласуват, за да се обезсмисли това неприятно явление - купуването на гласове. Колкото повече хора излязат да гласуват, толкова по-малко ще е влиянието на купените гласове. Политиците, които избираме, определят насоката, в която ще се движи страната, така че хората със своя глас избират в чии ръце да дадат тази власт.


Вяра 

Back | Top | Print
Бюлетин

Електронен вестник
С БОДЛИ!

Ако желаете да получавате нашия бюлетин, абонирайте се тук ››

Регистрация
Ако споделяте нашите идеи, попълнете формата за регистрация на симпатизанти тук ››

Изтегли
Символите на Новото Време може да изтеглите тук ››

Вестник Средногорски багри

 http://bgvesti.com/ - Животът вдуми

http://modernavratza.com

Studio ITTI
Web Based Solutions
© Новото Време. Всички права запазени.