Novoto Vreme
01/07/2009
Симон Спасов и Огнян Зарев откриха барелеф на създателя на Минно-спасителната служба в Перник Хелмут Брокс

 

Барелеф на австриеца Хелмут Брокс бе открит днес при Минно-спасителната служба в Перник. Поводът за това е 40-годишнината от смъртта на австриеца, изживял най-ползотворните си години в мината, работейки като минен инжинер и създател на Минно-спаситгелната служба. Брокс е и сред създаделите на Юношеския туристически съюз през 1908г. През 2000г. е обявен за една от десетте заслужили личности на Българския туристически съюз. Почетен гражданин на Перник.


Белият чаршаф закриващ паметната плоча с лика на Брокс бе тържествено свален от мажоритарния кандидат Симон Спасов и кандидат-депутата Огнян Зарев от партия ЛИДЕР с Новото време.
Инициативен комитет с председател Симеон Георгиев в Перник се обединява около идеята за барелефа, който е финансиран от частни спонсори, като най-голям принос за това имат представителите от партия ЛИДЕР Никифор Вангелов и Огнян Зарев.
Автор на барелефа е скулпторът Радослав Симеонов.
Всички ние, миньорите, знаем от какво значение е Минно-спасителната служба и на човека, който я е създал мога само да кажа: Дълбок поклон, каза Огнян Зарев, който е и изпълнителрен директор на Мини – Открит въгледобив.
Винаги съм си мислел, че всеки един от нас трябва така да работи, да ползва най-доброто от такива хора, за да може един ден да каже: достойно живях, достойно работих и дадох всичко от себе си, за да се случат хубави неща. Надявам се с нашата работи да накараме цялата общественост в Перник, да намери достойното си място, такова, каквото е било винаги и да се говори с уважение и с обич за този град . Защото е прекрасно един човек, който е с австрийско потекло, роден в Русе и да е почетен гражданин на Перник. Дай Боже повече такива хора, каза Симон Спасов.
Гости на откриването бяха още кандидатите от листата на ЛИДЕР с Новото време Румен Кирилов, Ваня Коконова, Юлиян Стоянов и Десислава Методиева, представители на Туристическото дружество и на различни институции в Перник.

Back | Top | Print
Бюлетин

Електронен вестник
С БОДЛИ!

Ако желаете да получавате нашия бюлетин, абонирайте се тук ››

Регистрация
Ако споделяте нашите идеи, попълнете формата за регистрация на симпатизанти тук ››

Изтегли
Символите на Новото Време може да изтеглите тук ››

Вестник Средногорски багри

 http://bgvesti.com/ - Животът вдуми

http://modernavratza.com

Studio ITTI
Web Based Solutions
© Новото Време. Всички права запазени.