Novoto Vreme
03/07/2009
Никифор Вангелов,мажоритарен кандидат на ЛИДЕР и „Новото време"в Кюстендилско : Ние не сме от говорещите в бъдеще свършено време
Вяра

Петър ТЕРЗИЕВ

- Г-н Вангелов, тази седмица се състоя един много важен дебат на мажоритарните кандидати в Кюстендилска област. В този план искам да Ви попитам мажоритарни или партийни си останаха кандидатите в България и Вие самият как се определяте?
- Аз категорично мога да заявя, че моето участие в тези избори е чисто мажоритарно. Явявам се със своето име и авторитет. Тук хората ме познават и имам установени приятелства и контакти не от вчера или от днес, а от десетилетия. И в този, честно казано, не-състоял се дебат потвърдих, че имам много ясно отношение и позиции към проблемите на цяла Кюстендилска област. Най-малкото че съм израснал и животът ми е преминал именно тук, няма как да не познавам реалните проблеми и да не съм наясно с истинската ситуация. Аз и друг път съм го казвал -никой не може да каже, че Никифор Вангелов е изборен турист.
- Защо според Вас реално не се състоя дебат?
- Ами защото хората реално станаха свидетели на картинката, в която така наречените ми опоненти се опитваха да се надговорят и да сипят обвинения един върху друг. В отчаяните им викове те пропуснаха да дадат отговор на поставените проблеми. И дебатът за Кюстендилска област, който гражданите очакваха и искаха да чуят, в действителност не се състоя. Аз самият очаквах и бях настроен, че като отговорни мъже ще разискваме основните теми, които пряко интересуват хората и тяхното ежедневие. А това са: колко пари има в джоба си всеки един от нас, колко още може да обеднее, колко хора ще останат без работа и какво бъдеще ги очаква. Според мен в България политиците наложиха едно ново време - бъдеще свършено време. Говорят в бъдеще и всичко свършва, когато свърши дебатът или поредното участие в поредната медия. Ето затова твърдя, че дебат за Кюстендилска област не се състоя, както за съжаление повечето дебати в нашия живот се оказаха измислени или подменени.
- Вие определено сте човек със силни икономически позиции и това поражда известно съмнение доколко познавате проблемите на обикновените хора?
- Вижте, аз не съм човек от друго място, а напротив - живея здраво стъпил на земята. Всеки ден имам възможността да разговарям с много хора, които работят при нас, и съм наясно с житейските проблеми на голяма част от тях. И, вярвайте ми, знам много по-добре какво става в душите на хората от всички тези политически парашутисти, които търсят топлите местенца по партийните листи. Смятам, че за разлика от другите съм доказал с работата си, а не с приказки и обещания, че мога да отговоря на техните потребности. Особено ми е болно за хората от град Кюстендил, където съм израсъл. Болно ми е и за хората, които живеят в малките села. Нямате си представа за каква мизерия и трудности иде реч в едно уж съвременно и напреднало общество. Е, няма как да не бъда активен и никой не може да очаква от мен да гледам мило и да говоря „мазно" на избирателите.
- Хората Ви познават като един успял човек и в този смисъл се поражда един странен въпрос, а именно: За какво му е на човек като Вас да ходи в парламента?
- Категорично аз и хора като мен нямаме място в Народното събрание, ако политиците през последните 20 години бяха направили нещо или изпълнили поне малка част от обещанията си. За наше всеобщо съжаление обаче всички сме свидетели как партиите раздаваха обещания за добър живот като дребни бонбони от всеки и за всеки. Мисля, че дойде време хора като мен да влязат в политиката, за да се случи нещо истинско. Разликата ще бъде в това, че няма да раздаваме захарен памук, а ще работим, за да променим наистина нещата към една по-добра посока. Повече от наясно сме, че положението в страната е тежко, да не кажа катастрофално. Искам само да се замислите и да усетите разликата. Ние не казваме, че ще предложим програма, ние винаги повтаряме, че аз и хората зад мен ще работим, за да изпълним една добра програма. Има голяма разлика, нали.
- Смятате ли, че партия ЛИДЕР разполага с такива хора?
- Категорично. Всички хора от партия ЛИДЕР са стопански ръководители, те са успели хора, доказани не само вкъщи, където са силни и смели, а в предприятията, пред хората и пред обществото.
- Ваши опоненти твърдят, че социалната политика на ЛИДЕР приключва на 5 юли и след тази дата предстоят масови съкращения в ТЕЦ „Бобов дол". Ние вече говорихме с Вас по този въпрос, но искам да коментирате едно изявление, че поне 1000 души ще бъдат освободени от работа.
- Това няма как да стане, тъй като нашият живот не е започнал един месец преди 5 юли и няма как да свърши след 5 юли. Ние живеем, ние работим с тези хора и масови съкращения не могат да се случат, най-малкото поради факта, че единствената генерираща мощност в Югозападна България е ТЕЦ „Бобов дол" и без него няма как да съществува електрическата система. На моя опонент, без значение кой е той, ще кажа, че няма как да освободя 1000 души, когато реално броят на заетите е 700. Другото е, че не желая да слизам на нивото на политически туристи, които са видели Кюстендилска област за 3 дни и повече никога няма да я видят. Всъщност за много от тях така ще приключат и всичките им политически и човешки ангажименти както към този град, така и към жителите на цялата област. Изобщо трябва да казваме истината такава, каквато е - има една порода хора, които освен политически живот нямат никакъв друг.
- Тъй като засегнахме темата за заетите в областта, искам да Ви попитам и докъде стигна темата за корпоративния вот в партия ЛИДЕР? Безспорно цялата Ви кампания е съпътствана от едно основно обвинение, че гласуването става едва ли не по ведомост?
- Аз знам списъчния състав на всяко едно предприятие, което управлявам, защото това е моята работа и моето ежедневие. И няма как, защото именно с труда и помощта на тези хора сме постигнали толкова много. И за мен те никога не са били просто имена по ведомост, или както сега ме обвиняват -списъци с гласоподаватели. Това са хората, с които заедно правим планини от храброст, за да запазим позициите си. Да ме прощават, но други са партиите, които превърнаха този способ в свой бизнес, и да не се опитват да прехвърлят проблема от болната глава на здравата. За корпоративния вот аз казвам винаги едно и също. Тъмната стаичка е мястото, където всеки може да покаже своето отношение към човека, за когото гласува. И там няма как нещата да стават със сила, от страх или с купуване. Там всеки сам си определя как и какво да пусне в плика.
- Смятате ли, че изобщо някога България ще има здрава икономика?
- За съжаление много се руши през тези 20 години, основно се руши. Разрушиха се десетки предприятия, които бяха продадени на свои хора на цени, по-ниски от цената на скрап. Примера всеки ден го виждам при посещенията си в Перник. Не е по-благоприятно и положението в Дупница и Кюстендил, където много малко останаха работещите предприятия. Въпреки всичко съм оптимист и смятам, че трябва и е дошло крайно време здравомислещи хора да дойдат на власт, за да се случи нещо истинско.
- Споменахте Дупница, знам, че в този град сте отбили военната си служба, но доколко сте запознат със сегашните проблеми на града и другите съседни общини, защото като депутат Вие ще представлявате и тях?
- Категорично съм напълно наясно с това, какво се случва тук. Все пак Дупница е на 40 км от Кюстендил. Вече на всички е известно, че тук съм отбил военната си служба, стана ясно и че баща ми е от Голем Върбовник и съм убеден, че голяма част от опонентите ми даже не знаят къде се намира това село на картата. Имам и много приятели в града. Знам със сигурност едно, че на всички в този град - фирми, стопански субекти, счетоводители, нотариуси и т.н., до болка им е омръзнало да пътуват за всеки един документ до областния град. И да губят два дни време, за да получат тези документи, които всъщност държавата ги изисква. В момента в страната работи една бюрократична система и една администрация, която реално само изнервя хората. Ето това в съвременното ни общество е повече от ненормално. И това, което спира и демотивира активните хора.
- Тъй като в повечето Ви изяви най-често засягате темата за ТЕЦ „Бобов дол" и за „Мини Бобов дол" - й това е повече от нормално, тъй като Вие сте експерт в тази област, трябва да Ви попитам и доколко се чувствате подготвен по други теми освен енергетиката?
- Аз мога да Ви говоря за отглеждане на пилета, за буксирна дейност по пристанищата, за жп структури, за магазини и търговия на дребно, за банки и застрахователни компании. Говоря за дейността на тези две отраслови предприятия повече, защото тяхната дейност касае наистина в голяма степен развитието на региона.
- Кое от заложеното в програмата на ЛИДЕР би довело до промяна на живота на хората в региона?
- В момента цялата политическа класа трябва да се заеме с най-важното нещо, а именно - запазване на работните места. Да се създадат такива условия, че да не излизат повече хора на улицата. Аз и екипът зад мен знаем какви са истинските и реални проблеми в нашата област и знаем къде трябва да бъдат положени усилия. Без да искам да се повтарям, но енергетиката е един голям плюс за развитието на региона.
- Реално на какво е способна партия ЛИДЕР и с какво би променила политическото пространство?
- Това, което сме показали до момента, никак не е малко. Ние сме спасили десетки, да не кажа стотици предприятия, които са били пред ликвидация или вече унищожени. В момента там работят много хора, които взимат заплатите си навреме. Ето това ние сме го доказали като мениджъри. Всъщност ние влизаме в политиката, защото България е парламентарна република и формата за защита на българския бизнес минава именно през парламента. Ето защо, вместо да стоя в кабинета си, е дошло време представители на бизнеса като мен да влязат пряко в управлението и да участват в законотворчество, което в утрешния ден да подпомага за развитието, а не за унищожаването на българския бизнес. Никой не може да отрече факта, че до този момент българският предприемач не е подпомаган по никакъв начин. Всеки Божи ден се измислят какви ли не лицензионни режими и нови административни усложнения, които той буквално трябва да преодолява, и вместо да се занимава с оптимизиране на производството, с развитие, инвестиции и иновации, бизнесът трябва да отговаря на хиляди безсмислени и бюрократични изисквания, които всъщност само спират дейността му. Затова много хора категорично отказват да се занимават с бизнес в България. Не издържаха на бюрократичния тормоз.
- Преди дни бе огласено наличието на сътрудници на бившата ДС в листите на коалиция „ЛИДЕР с „Новото време". Как ще коментирате този факт?
- При нас нещата стоят просто. Ние нарочно не сме проверявали нашите кандидати. При нас думата, върху която се градят взаимоотношения, е доверие. Когато някой ни излъже, той повече спира да съществува за нас. Така че тези хора, които са ни излъгали, нямат място в партия ЛИДЕР.
- Почти на крачка от вота искам да Ви попитам как ще мотивирате хората да отидат да гласуват?
- Мога да ги призова да излязат, тъй като моментът е много тежък. Светът се намира в сериозна икономическа криза и от гласа на всеки един зависи неговото бъдеще. Затова аз призовавам всички хора, които имат право на глас: „Излезте в неделя и дайте своя вот!". Не гласувайте цветно, не гласувайте за плакати или други форми за влияние върху вас, под натиск или от страх, гласувайте със сърцето си и ума си! Аз знам, че българският народ е търпелив, но не е глупав. И затова съм убеден, че резултатът от тези избори ще бъде много показателен и назидателен за много политици.

Back | Top | Print
Бюлетин

Електронен вестник
С БОДЛИ!

Ако желаете да получавате нашия бюлетин, абонирайте се тук ››

Регистрация
Ако споделяте нашите идеи, попълнете формата за регистрация на симпатизанти тук ››

Изтегли
Символите на Новото Време може да изтеглите тук ››

Вестник Средногорски багри

 http://bgvesti.com/ - Животът вдуми

http://modernavratza.com

Studio ITTI
Web Based Solutions
© Новото Време. Всички права запазени.