Novoto Vreme
04/07/2009
Кошлуков: Ако стана депутат 3 дена от седмицата ще съм в Пловдив за срещи с гражданите
Източник: News.Plovdiv24.bg

 

- Господин Кошлуков, преди деветнадесет години Вие бяхте младата надежда на демокрацията. Очаквахме да промените България. Какво се случи, че не успяхте?

- Всички знаем какво се случи. Старата номенклатура се окопити. Подставени лица и агенти навлязоха в уж демократичните сили и се оказа, че и едните, и другите, са все от едно котило. Тези основатели на СДС - като мен и Любо Собаджиев, бяха изхвърлени и влязоха хора, които грабеха България. Разбира се, има и постижения. Този разговор би бил невъзможен преди двадесет години.

- В четвъртък арестуваха Ваш почитател, че носи тениска с Вашето лого? Не е ли това връщане назад?

- Да, това се случи в Пордим. Аз съм втрещен от това управление. Имам сто доброволци в Пловдив, които всеки ден са по улиците с тениски. И да приберат едно от тези деца? Немислимо е. Има краища на страната, в които най-мракобесните години започват да се връщат.

- Често се говори колко било лошо през последните двадесет години, какво пък му беше чак толкоз доброто на предишното време?

- Нищо. Забравили сме, че някои права и свободи, за които се борихме, са постигнати, а не са ни подарени. Правото да си говорим свободно, да се сдружаваме, да пътуваме - това го направихме милионите хора, които излизахме на площадите и викахме срещу БКП. Днес можем да излезем извън границата именно затова. И когато започнат приказките за носталгията по комунизма, ми е много смешно. И жалко.

- Казвате: "Промяна". Има ли шанс сега? Какво искате да промените?

- Политическият модел в България е фалшив. Непрекъснато се възпроизвежда едно котило и номенклатура. Каква е тази пропорционална система, която позволява да редиш листи с послушковци? Ами липсата на референдуми? Всичко това ще го променим. И преди съм работил, сега съм още по-амбициран.

- Какво е общото между Вас и Христо Ковачки?

- В "Лидер" има много хора. Те са предприемачи. Успешни хора, всеки от които в своята област толкова се е сблъсквал с държавата, с корупцията, с чиновниците и кръговете на Доган, че им е писнало и искат да влязат в политиката, защото не вярват на никой друг. „Новото време", както и аз лично, изповядва една философия: само по-умен от тебе може да ти даде съвет, по-глупав не може да те ръководи. Единствено успешните хора могат да дадат нещо на обществото. Ако си построил къща, можеш да станеш и министър на благоустройството, но ако нямаш дори къща, как ще управляваш държава? Станишев няма един ден трудов стаж. Тези министри не са работили през живота си нищо. Половината от тях са във властта по случайност. Системата го позволява. За мен мерилото за успех е самият успех - ако си успешен лекар, стани шеф на болница; ако си касапин, и шеф на здравната каса да те направят, нищо няма да свършиш освен да крадеш. Ние насърчаваме кадърните и можещите да влязат в политиката. Това ни е логиката и в „Новото време", и в ЛИДЕР. Каймакът на нацията трябва да влезе в управлението, не шуробаджанаците на царските министри, на Доган и на братята на Станишев. Тези не ги искаме, те са крадци. Той е станал шеф, за да наеме брат си, за да изкарат пари, защото иначе не може да изкара и един лев. Вижте, тези опозиционни партии, които се хвалеха, че са опозиционни, те бяха и на власт и какво промениха? Много лесно е да плямпаш тук. Аз обаче мога да стана и да гледам хората в очите, защото от 20 години се занимавам с политика и само веднъж съм бил депутат в парламента, но съм единственият, излязъл от властта заради принципите си. С Доган сме лежали заедно в затвора, но той сега е с палатите, а аз все още живея на квартира. Биографията ми: Не съм правил фондация на жена ми, сестра ми работи 35 години в консерваторията в Пловдив. Не съм си позволил не да я правя началник на отдел, заместник-ректор или друго, а тя дори е вече толкова години асистент, дори не съм се опитал да я повиша в степен. Това е доказателството за принципи и честност. Онези другите нямат биография.

- Тоест за Вас политиката не е за лична употреба, в което Ви обвиняват мнозина?

- Факт. След 20 години в политиката не съм приватизирал и уреждал братовчеди и съученици от гимназията в Пловдив на някакъв пост.

- Връзката Ви с Пловдив ли беше причината Вие да сте кандидат тук?

- Председателят на партия ЛИДЕР е от Стара Загора и беше редно той да поеме водачеството на листата там. Макар че аз бих се радвал и там да съм водач на листа, от там бях избран миналия път, жителите имат оценка и мнение за мен. Връзката ми с Пловдив е силна - от цялото ми семейство ми е останала само една единствена сестра и тя живее и работи в Пловдив от 40 години.

- Какво ще направите за пловдивчани, ако влезете в парламента?

- Първо три дни от седмицата ще бъда в Пловдив, другите четири дни ще бъда в Парламента, защото тогава са заседанията и комисиите. Така че Пловдив ще има народен представител, с който ще може да говори, а не като тези "шушляци", на които не можеш да им видиш очите, след като вземат властта. Второто ще имам поне две или три приемни в града, които ще приемат граждани всеки ден. Задължително една в центъра, може би в Кючука една, за да им е удобно на хората. Там на половин работен ден ще работят студенти, тъй като има отпуснати пари за това от Парламента, макар че тези, които бяха там до сега, не го правят, защото ги крадат. Две трети от заплатата ти се дават за сътрудници. Ще имам срещи, защото за да правя политика на мен ми е нужно мнението на хората. Аз не мога да бъда и учител, и лекар, и фермер, и индустриалец, не мога да разбирам от всичко. С хората, с местните браншови организации, да чувам интересите им и да ги превръщам в закон. Само така си добър политик. Не да уреждаш и да мислиш запетайки в закона, че да мине твоята фирма, а да чуеш интересите на твоите избиратели и да ги превърнеш в норма. Така съм работил преди, така ще бъде и в Пловдив.

- Какво искате да кажете към хората, които ще гласуват?

- Да не се страхуват, да излязат и да ни подкрепят. Мисля, че ще преценят дали заслужавам подкрепата им. Мога да заявя, че ще бъда представител на Пловдив, а не на обръчите на Доган или на имотите на Царя или на братята на Станишев. Аз ще работя за моя град. Вярвам, че промяната можем да я направим, ако излезем и гласуваме. По никакъв друг начин не може това да се случи. Ако стоим вкъщи недоволни, купеният глас става двоен и той ще реши кой ще управлява, така че призивът ми е да излязат и да гласуват.

Back | Top | Print
Бюлетин

Електронен вестник
С БОДЛИ!

Ако желаете да получавате нашия бюлетин, абонирайте се тук ››

Регистрация
Ако споделяте нашите идеи, попълнете формата за регистрация на симпатизанти тук ››

Изтегли
Символите на Новото Време може да изтеглите тук ››

Вестник Средногорски багри

 http://bgvesti.com/ - Животът вдуми

http://modernavratza.com

Studio ITTI
Web Based Solutions
© Новото Време. Всички права запазени.