Novoto Vreme
04/07/2009
50-100 депутати ще са неясни до клетвата
www.sevlievski.com/

Текстът е публикуван във вестник „24 часа" на 4 юли 2009 г.

Централната избирателна комисия е обявила, че ще предостави на всички участници в изборите компютърната програма, с която се разпределят мандатите по партии и райони, заедно с обявяването на официалните резултати от изборите за национален парламент.

ЦИК обаче е забравила, че хиляди хора се включиха в кампаниите за евроизборите и за национален парламент през последните почти два месеца, че в деня на изборите ще има множество паралелни преброявания на гласовете, както и екзитполове. От които ще обявят резултати в национален и регионален мащаб.
Също така ЦИК явно не отчита факта, че по методиката, която те са приели и предоставили в интернет, могат да бъдат написани компютърни програми, резултатът от които да дава накрая различни имена на депутати в 41-ото НС.

Отсега е ясно, че между 50 и 100 имена на бъдещи депутати няма да се знаят вероятно и до клетвата им на 14 юли. Ако хвърлим бърз поглед на методиката, тя включва 4 стъпки:

1. Национални резултати и брой на мандатите за всяка партия, минала 4%.
2. Разпределяне на мандати по райнони.
3. Т.нар. подстригване - става ясно кой няма да бъде депутат.
4. Сложна математика за написване на финалния списък с имената на новите депутати.

Защо сегашната компютърна програма трябва да е публична преди вота? Защото ще има поне 48 часа дупка, в която няма да са известни поне 50-100 имена на бъдещи депутати на база предварителни резултати.
Това ще вкара много емоции у всички участници в изборите, ще донесе неясноти и информационно затъмнение сред избирателите и е много вероятно да доведе до бъдеща възможност за оспорване на изборните резултати по райони и като цяло. Затова ЦИК и държавата трябва да дадат допълнителни гаранции за легитимността на този процес.

И накрая - забравяме, че България има поне 1 милион компютърно грамотни граждани и поне 50 хиляди качествени програмисти. В моя случай - имам поне 10 приятели информатици, математици и програмисти, които живеят в България и в чужбина. На базата на примерите на ЦИК за методиките на изчисление и на резултатите от евровота те написаха програми и всеки от тях получи различни резултати коя партия и откъде ще вкара депутати.
Това вероятно се случва и с други партийни централи.

Разбирам, че има кадрови промени в ръководството на "Информационно обслужване" АД. Шефът на фирмата си е взел отпуска и има назначен прокурист от страна на правителството. Което още повече вкарва съмнения, (без да имам, разбира се, и грам съмнение в честните специалисти от екипа на "Информационно обслужване") че не публикувайки компютърната програма за изчисляване на изборните резултати, някой се стреми да създаде правен и обществен хаос в дните след изборите заради евентуални съмнения в легитимността на резултатите от вота. Хапчето в случая е прозрачност.

Back | Top | Print
Бюлетин

Електронен вестник
С БОДЛИ!

Ако желаете да получавате нашия бюлетин, абонирайте се тук ››

Регистрация
Ако споделяте нашите идеи, попълнете формата за регистрация на симпатизанти тук ››

Изтегли
Символите на Новото Време може да изтеглите тук ››

Вестник Средногорски багри

 http://bgvesti.com/ - Животът вдуми

http://modernavratza.com

Studio ITTI
Web Based Solutions
© Новото Време. Всички права запазени.