Novoto Vreme
04/09/2009
ТОЗИ ПЪТ “ПОЛИТИЧЕСКА ВОЛЯ” ЩЕ ИМА
ПЕТКО БОЧАРОВ
Ще се окаже ли 5 юли 2009 несбъднатия 10 ноември 1989? Може ли днес, цели 20 години по-късно да се съживи надеждата, че защо пък тогавашните ни очаквания да не започнат да се  осъществяват от тук нататък? Някой може да каже, че щом напразно сме очаквали нещо цели 20 години и досега не сме го дочакали, значи нищо не ни гарантира, че няма да стане пак същото.
 Не, този път има решаващи фактори,
 каквито в миналото нямаше. Този път хората, от които зависят нещата просто са други. Времената са други. Обществото ни е друго. Отношението към живота и ценностите е друго. Интуицията и дългогодишният опит ми подсказват, че този път ще наблюдаваме за някои забавен, а за други поучителен спектакъл.
По каприз на съдбата реформаторският потенциал към датата 5 юли 2009 ще е принуден да се съобразява с най-тежката международна финансова и икономическа криза след Великата Депресия от края на 20-те и началото на 30-те години на миналия век. Този факт  е достатъчен, за да среща бъдещето управление допълнителни спънки. Но кризата ще бъде преодоляна. След една година развитието ще бъде вече възходящо. Тъй че
 ударението пада върху политиката - вътрешната и външната.
 Най-големият, най-деморализиращият проблем: престъпността и разновидността й, наречена корупция. “По високите етажи”, но и по по-ниските. Използваното досега клише е, че не е имало “политическа воля за борба  корупцията”. Значи 20 години нито червени, нито сини, нито жълти, нито оранжеви – никой не е имал политическата воля! Ами да, точно така е било и сега вече истината се вижда. Впрочем хората винаги са я усещали, защото когато се въртят не милиони, а милиарди, вонята на гнило няма как да се скрие. Но масовото обезверяване от покварата с всяка година прерастваше в апатия, в съзнание за безисходица, в “и тия са като ония” и “всички са маскари”. Сигурно никъде другаде по света няма държава, в която  така явно и безцеремонно да се е афиширало  богатство, постигнато по престъпен начин. Сараи и палати, бентлита и бронирани мерцедеси, яхти, хеликоптери и самолети, голф игрища и вамп мадами. А липсвала “политическа воля” да се спре грабежа!
 20 години абсурдна държава.
 Крупни контрабандисти, използващи нелегалните   канали от времето на живковото УБО. После парите се перат в лудо строителство по морето и планините. Даже и идиот би разбрал откъде идват тези пари. А досегашните нямали “политическа воля!” Е, ако  предишните тия са били като ония, новите “тия” май няма да са като ония. Тоя път няма (а няма и да има) “Олимп” или “Орион”, няма да има “обръчи от фирми”, царски или царистки интереси, в чийто периметър да не се навлиза, няма да има разпънати “чадъри” над баджанаци и сватове, няма да има нито феодали в ролята на бизнесмени, нито феодали в ролята на етнически лидери.
 Ами другите видове престъпност?
 Мафиотската, обирите, бракониерството, изнасилванията, отвличанията, убийствата? А уж дребната “битова” престъпност? Кражбите с взлом и без, измамите на дребно, джебчийството? За да е днес  авторитетът на държавата на толкова печално ниско равнище и за да пада все по-ниско с всяка изминала година, пак ли е нямало “политическа воля” да се респектират бандитите, крадците и мошениците? Банди нападат с метални тръби, колове и брадви полицаи, лесничеи, горски стражари и какви ли не още изпълняващи служебните си задължения органи на държавата, падат убити и ранени; банди демонтират релси от  действаща ж.п. линия, вагони дерейлират и се разбиват (защото по чудо не е минал пътнически влак), цели влакови композиции биват спирани с нещо тежко върху релсите и после за нула време са демонтирани спирачките на вагоните; циганчета хвърлят камъни по минаващото от София към Перник влакче с новозакупените от Сименс мотриси, чупят стъкла, всяко от които струва над 2000 лв., после бягат, разбира се, но кой плаща щетите? Кой плаща за отглеждането на родените от майки по на 12-13 години и татковци по на 16-17 бебета, само защото на пуберите им е замирисало на босилек? А когато пенсионер разбрал, че в гаража му се е намъкнал нахален крадец, взел ловната си пушка и влязал да го задържи, а онзи се нахвърлил върху него с метална тръба, поради което пенсионерът го  гръмнал, а съдът, нашият, българският съд, осъжда пенсионера на затвор за убийство. Защо? Защото не можело срещу метална тръба с пушка. Защитата, като опасност за живота, превишавала нападението.
 Е, как искате престъпната измет
 да се респектира от държавата! Но ето, че тия дни най-сетне новият вътрешен министър направи каквото отдавна трябваше да  се направи, показа “политическа воля”. Застана с авторитета си в защита на полицаите, обвинени в предумишленото убийство на прононсиран бандит и нареди на органите на реда да забравят т.нар. стоп патрони (които пък, както се говори, били и с отдавна изтекъл срок на годност) и просто да ги заменят с бойни. И да използват без колебание служебното си оръжие, щом видят живота си застрашен.
Всички изгледи сочат, че е дошъл краят на това безобразие. “Силна ръка”? Именно. Демокрацията е свобода на инициативата и духа, но не е слободия. Без силните ръце на трите независими власти демокрацията може да се издроди в карикатура. Каквато за съжаление позволихме да бъде нашата от средата на миналия век, та чак досега. 
           
  
Back | Top | Print
Бюлетин

Електронен вестник
С БОДЛИ!

Ако желаете да получавате нашия бюлетин, абонирайте се тук ››

Регистрация
Ако споделяте нашите идеи, попълнете формата за регистрация на симпатизанти тук ››

Изтегли
Символите на Новото Време може да изтеглите тук ››

Вестник Средногорски багри

 http://bgvesti.com/ - Животът вдуми

http://modernavratza.com

Studio ITTI
Web Based Solutions
© Новото Време. Всички права запазени.