Novoto Vreme
20/01/2011
Севлиевски осъди Михнева за клевета
Мирослав Севлиевски за втори път осъди Маргарита Михнева за клевета.

http://novotovreme.bg/files/miro_sevlievski.JPGСофийския градски съд потвърди решението, с което Софийският районен съд определи за виновна Маргарита Стефанова (с предишна фамилия Михнева) по дело за обезщетение за клевета, заведено от Севлиевски .

Решението на градския съд потвърди, че Михнева е оклеветила Севлиевски в поредица от телевизионни предавания.

Състав на Софийския градски съд потвърждава, че с предаванията си Михнева съзнателно е злепоставила името и честта на Севлиевски, като е внушавала на общественото мнение лъжливи твърдения.

В решението е записано, че изнесената от Михнева информация е „клеветническа, неистинска и не почива на факти от обективната действителност”.

Севлиевски даде на съд Михнева в началото на 2007 година, за обиди и клевети в поредица от телевизионни предавания, започнала още през 2005 година.

През 2008 година Районният съд в София с решение по гражданско дело №27409/2007 се произнесе, че водещата е виновна в оклеветяване, а тя обжалва решението.

Според заключението на магистратите от районния и градския съд в предаванията си Стефанова (Михнева) системно и последователно е злепоставяла с изказванията си името и честта на Севлиевски, като е внушавала на общественото мнение лъжливи, клеветнически и обидни твърдения. В изявите си по телевизия Канал 3 водещата е „разгласила неверни позорни обстоятелства и е приписвала престъпления, които засягат доброто име и достойнство на ищеца като публична личност, политик и член на Новото време”.

Твърденията на Стефанова/Михнева са били с цел да внуши на общественото мнение и да вмени на Севлиевски престъпно поведение, с което е уронила неговия престиж и му е нанесла неимуществени вреди.

За нито едно от твърденията си тя не е представила никакви доказателства – нито в предаванията си, нито пред съда.

Съдиите отхвърлиха оправданията на Стефанова/Михнева, че не тя самата, а нейни гости в предаванията й са правили лъжливите твърдения, които водещата представя пред обществото като факти.

Със записите на двете от предаванията, в които са нейните конкретни изявления срещу Севлиевски, магистратите доказаха, че водещата лично е представила оклеветяващи, лъжливите и опозоряващи твърдения.

С решение от 13 януари 2011 година по гражданско дело 3742/2008 и Софийският градски съд постанови, че твърденията в двете предавания не почиват на никакви факти и са клеветнически.

В мотивите на Софийски градски съд е записано:

„Твърденията на Михнева не могат да бъдат приети като критика или разследваща журналистика, която следва да бъде защитена. Това са нейни твърдения, които както се установи в делото, са неверни и клеветнически”.

В заключение Софийският градски съд  постанови: Оставя в сила решението на Районния съд от 30 юни 2008 година, което също определи като лъжлива и клеветническа телевизионната кампания на Стефанова/Михнева  срещу Севлиевски и потвърждава определения в него размер на обезщетението за претъпените вреди.

Back | Top | Print
Бюлетин

Електронен вестник
С БОДЛИ!

Ако желаете да получавате нашия бюлетин, абонирайте се тук ››

Регистрация
Ако споделяте нашите идеи, попълнете формата за регистрация на симпатизанти тук ››

Изтегли
Символите на Новото Време може да изтеглите тук ››

Вестник Средногорски багри

 http://bgvesti.com/ - Животът вдуми

http://modernavratza.com

Studio ITTI
Web Based Solutions
© Новото Време. Всички права запазени.