Novoto Vreme
09/02/2010
Емил Кошлуков, Новото време: В ГЕРБ има нагласа за предсрочни избори
в-к Труд

- Г-н Кошлуков, сред депутатите от ГЕРБ вече има напрежение. Някои от тях се бунтуват, че ги ползват само да натискат копчета за гласуване, смятат положението си за унизително. Това да ви напомня нещо?

- След изборите Бойко Борисов и ГЕРБ бяха категорични, че сами ще правят кабинет и сами ще носят отговорността за управлението. След като еуфорията от победата мине, постепенно става ясно, че различните групи в едно такова движение не са консолидирани и са с различни интереси. Голяма партия като ГЕРБ не е изключение. Нормално е вътре да има хора доста често с конфликтни интереси и политики. И занапред ще наблюдаваме сблъсъци. Вече сме го виждали в НДСВ и т. нар. лоби на “панайотките”, срещу което пък бяхме ние от “Новото време”. Така стана дори и при СДС, въпреки че съвсем не беше нова партия, когато Костов внезапно стана премиер. На втората година от управлението му министри и заместник-министри бяха обвинени в предателство и всички смъртни грехове, появиха се различни клубове и групи, “Агнешки главички” и т. н. Така че за съвременната българска политика това е по-скоро нормално явление, отколкото изключение.

- Сравнявате случващото се в ГЕРБ с това на НДСВ и СДС. Ако между стила на управление на Генерала и Командира може да намерим общи черти, то къде е приликата с царя?

- Абсолютно съгласен съм - няма нищо общо с царя. Аз имам предвид тенденциите в самите партии. Те се състоят от хиляди фигури, които са на различни нива и с различна тежест. Вземат решения, опитват се да влияят, да прокарват интереси. Зад много от тези фигури стоят определени съсловни прослойки. Естествено е в дебатите за управление и политика да проличават тези различия. Ако много се задълбочат, се стига и до разцепление. Но стилът “Борисов” няма нищо общо с този на царя. Царят бе нерешителен, отказваше да взема решения. Докато Бойко е готов да го направи, да ги обяви, да ги мотивира и да поеме отговорността за тях във всяка секунда. Тук е разликата и с Костов - той не обясняваше въобще защо взема едно или другорешение, тъй като страда от мания за непогрешимост. Царят изобщо отказваше да говори за политика, Бойко е готов да дискутира и спори по всяко време, може да го чуеш три пъти на ден по три телевизии, долу-горе по едно и също време. Разликата също е, че Бойко имаше 10 г. в политиката, за да се запознае с много от механизмите, с тъмните й страни, с много от задкулисните игри. Бойко е работил в МВР, бил е кмет, така че натрупа солиден опит, докато царят се оказа абсолютно неподготвен и повърхностен.

- Има ли вероятност ГЕРБ да не изкара пълен мандат? Чува се за организирани протести през пролетта в цялата страна.

- Аз лично не вярвам, че те могат да разклатят кабинета. Въпреки кризата ГЕРБ и Борисов още имат голяма подкрепа, хората им вярват. Така че изцяло зависи от управлението. Ако ГЕРБ успеят да реализират някакви придобивки за хората, така че те да почувстват, че живеят и дишат по-спокойно, че има повече справедливост и се случи възмездието, което Борисов обеща преди изборите, няма причини това да не стане.Но трябва да се стигне до знакови дела, да се разследва ДПС, което все още не виждаме, да покажат, че тези принципи важат и за тях. Тоест, че ще са безкомпромисни към корумпираните, дори да са от средите им. Това ще даде достатъчно сила и подкрепа на ГЕРБ да изкара мандата успешно.

- ГЕРБ обаче няма мнозинство в парламента. В някакъв момент това може да е проблем, нали?

- И то много сериозен. Въпреки че Бойко казва, че в момента, в който няма доверие, ще си подаде оставката, практически прави правителството нестабилно. Няма как да си спокоен, като знаеш, че всеки един закон, всяко едно решение може да бъде блокирано. А и с партньор като Костов и въпреки безрезервната подкрепа на Волен Сидеров Борисов със сигурност е нащрек.

- Костов открито заявява кои решения подкрепя “Синята коалиция” и кои - не. Но вярвате ли в “безрезервната” подкрепа на Сидеров?

- Не, разбира се. Както добре знаем, рано или късно, когато се появи първият по-сериозен конфликт, ще се разбере, че “Атака” е самостоятелна партия.

Дори Сидеров да е декларирал подкрепа, неговите хора ще го напуснат, както са го напускали и преди. Виждаме вече и конфликтите в “Атака” заради тази политика.

- И какви са възможностите пред Борисов, така че да не е заложник на Костов и Сидеров?

- Г-н Борисов има два пътя и двата са напълно възможни и оправдани. Единият - предсрочни избори още тази пролет, за да проведе реформите, които иска, без да му поставят условия и да му извиват ръцете. Защото колкото и мило да говорят и Сидеров, и Костов 100 % вече го правят, то се вижда. Новите избори се подкрепят от немалко хора в ГЕРБ. Има кръгове там, които смятат, че така ще се постигнат две неща - подкрепа и поправка на неудачните кандидатури. Има министри, които вече не стоят добре, има гафове и сред селекцията на депутатите. И доста хора смятат, че ако имат възможност да се явят на избори отново и формират свой кабинет, защото той сега е техен формално и може да падне винаги, тогава биха могли да са по-решителни. Защото сега по много теми Бойко прави отстъпки, а и няма друг начин.

- А другата възможност?

- Властта е взета и трябва да се използва. Но да се започне по-активна политика. В момента ГЕРБ не е предложило план за развитие на страната до края на мандата си. Досега се занимаваше с наследството от тройната коалиция и с поправки на закони на парче. Но това не е достатъчно. България отдавна има нужда от модерни закони, които да променят основни положения в страната, като започнеш от политическия модел, банковата сфера и се стигне до здравеопазването.

- Не беше ли по-честно ГЕРБ да официализира коалицията със сините, вместо да използва от кадрите им, обяснявайки че са в кабинета като експерти? Заместник-шефката на ДСБ Екатерина Михайлова признава, че и те носят отговорност за властта.

- Това не е в интерес на Костов. Той горещо се надява Бойко да се провали и затова иска да е достатъчно разграничен. И казва: да, подкрепяме, когато трябва, но за друго сме критици. Той не иска да поема отговорност, въпреки че фактически е коалиционен партньор. Но понеже тайно смята, че ГЕРБ няма капацитет и очаква разпад, той се надява, че покрай ГЕРБ ще реанимира ДСБ и ще се появи нова дясна формация, която да измести ГЕРБ. Защото ГЕРБ измести десницата. Сега Костов се надява, че това ще приключи бързо и той ще бъде възстановен като добрата и компетентната дясна алтернатива. И го демонстрира всеки ден. Все повече се опитва да дава алтернативни политики на кабинета, все повече се разграничава, казва “Това не е дясна мярка” и т. н. Той вече успешно обезсили Мартин Димитров и СДС, които превърна в своя притурка.

- И смятате, че Борисов така ще стои и ще чака Костов да му издърпа лидерството в десницата?

- Борисов си дава прекрасно сметка за случващото се. И неслучайно започна интеграцията на десни фигури от други партии в собственото си правителство. Въпросът е, чий проект за обединена десница ще надлее - неговият или на Костов. Затова едни нови избори, при това още тази година, на които Борисов да излезе и да каже: “Ето, правим широка дясна коалиция, всички, които искат да заповядат”, ще е едно на нула за него.

- Защо смятате, че ГЕРБ ще спечели мнозинство? Не успяха, когато партията бе във върховата си форма, а сега, дори само заради закриването на болниците в страната и скока на безработицата, подкрепата е доста спаднала.

- Защото няма алтернатива. ДПС и БСП ли ще оправят положението? Тях хората ги мразят, не искат да ги видят повече. А на Борисов все още вярват. Опасявам се, че съвсем скоро ще станат скандали и той ще има повод да излезе и да каже: “Вижте, така не може повече. Тези хора от “Синята коалиция” ми връщат законите, пречат ми да управлявам, правят ме на маймуна за министрите. Това не може да продължава, отиваме на избори.”

Back | Top | Print
Бюлетин

Електронен вестник
С БОДЛИ!

Ако желаете да получавате нашия бюлетин, абонирайте се тук ››

Регистрация
Ако споделяте нашите идеи, попълнете формата за регистрация на симпатизанти тук ››

Изтегли
Символите на Новото Време може да изтеглите тук ››

Вестник Средногорски багри

 http://bgvesti.com/ - Животът вдуми

http://modernavratza.com

Studio ITTI
Web Based Solutions
© Новото Време. Всички права запазени.