Novoto Vreme
30/06/2009
Петър Паунов, началник на предизборния щаб на ЛИДЕР и „Новото време” в БТВ - Тази сутрин за избори 2009

Водещ: В раздела за представяне на предизборни програми, при мен е Петър Паунов. Познавате го много добре. Той е началник на щаба на ЛИДЕР и „Новото време”, кмет на Кюстендил. Добро утро.
Петър Паунов: Добро утро, здравейте.
Водещ: Да започнем от проверките на хора с досиета - във вашите листи имате ли такива? Доста днес се пише са ГЕРБ, за БСП, за ДПС, какво е при вас положението?
Петър Паунов: Да, да, оказа се, всъщност и за това с колегите решихме да гостуваме при вас, оказа се, че има 6 човека.
Водещ: Трябваше да дойдат вашите колеги, които по принцип се занимават с икономическата сфера, но в последния момент вие помолихте да ги смените.
Петър Паунов: Да, но тъй като аз съм човекът, който се занимава с регистрацията на листите, за това и помолих аз да дойда. Всъщност се оказа, след като излезе доклада на Комисията за досиетата, че има 6 човека, които са сътрудничили на Държавна сигурност. Тъй като в самото начало имаше политическо решение да не бъдат проверявани предварително хората, това са млади формации, които се крепят основно на доверието сред хората, но се оказа, че петима от хората очевидно са злоупотребили с доверието на формациите. Казвам петима, тъй като г-н Евгениев, който е в пернишката листа, той е служител на МВР към момента, така че за него беше ясно от самото начало, че е човек, който работи към момента. Останалите петима просто не могат да бъдат част от политическа партия ЛИДЕР и част от предизборната кампания. Това е морална присъда и оттук нататък е техен личен избор с какво да се занимават, но те няма да бъдат част от политическия проект на ЛИДЕР и „Новото време”.
Водещ: На избираеми места ли са?
Петър Паунов: Не, нито един. Най-предното място е четвърти в кърджалийските листи, останалите са на 8-о, 12-о и 13-о място. Пак ви казвам, тук всъщност дори не можем да кажем доколко укорима е тяхната дейност, тъй като не сме запознати в детайли с дейността им. ЛИДЕР и „Новото време” нямат репресивни апарати, за да се занимават с разследване. Това, което е укоримото, е, че всъщност те подведоха хората си. Макар и устни декларациите им, че не са били сътрудници и не са работили с Държавна сигурност, очевидно те трябваше да спазят тези условия, а се оказа, че те са подвели цялата организация. На тези хора мястото им не е в ЛИДЕР. Като всяка нормална дясна формация ние осъждаме подобни практики и не смятаме, както в някои от другите политически сили, да правим политически кариери на тези хора и да ги тласкаме напред.
Водещ: Т.е. вие правите нещо, което принципно не сте задължени да прави, защото не сте член на Европейската народна партия. ГЕРБ примерно предприемат този риск – да имат петима агенти на службите – въпреки, че нито една друга партия, членка на Европейската народна партия, не може да си го позволи. РЗС, също, макар че е консервативна партия, има 10 агента на Държавна сигурност.
Петър Паунов: Категорично нормите на ЛИДЕР и „Новото време” са несъвместими с морала на хора, които са работили в тайните служби.
Водещ: Но тези хора, така или иначе, тяхна воля е дали да напуснат листите? За вас е добре, че не са на избираеми места?
Петър Паунов: Към момента законът е така направен, че ние не можем да ги отзовем от листите. Така че това е в момента. Решението ни е, че това няма да бъдат членове на политическата партия. Голяма част от тях са от гражданските квоти, които са в листите, те нямат място повече в предизборната кампания на ЛИДЕР и „Новото време”.
Водещ: Къде е мястото на ЛИДЕР в конфигурацията след изборите? Днес две социологически агенции „Барометър инфо” и „Сова Харис”, по късно ние ще покажем данни в нашето студио, ви дават сигурно участие в следващия парламент. Имате вече над 5-6% резултат за парламентарните избори. 8 партии ще бъдат в следващия парламент. Може би 8, има малка вероятност, не знам защо, според едната от агенциите да са 7, но вие твърдо сте в парламента. Къде е вашето място оттук нататък в политическия живот на страната?
Петър Паунов: Разбира се, при хората е мястото ни. ЛИДЕР и „Новото време” са съвременни формации, единствените, които правят кампания със средствата на 21 век, изцяло позитивна кампания, базирана на плановете и предизборната програма, с конкретните икономически мерки, които се предлагат, с реформите в областта на образованието и на здравеопазването. Ако се отнася по оста ляво-дясно, разбира се, че е от дясно. Самият факт, че съм поканен за председател на предизборния щаб, очевидно е достатъчно показателен. Аз не бих участвал във формации, които смятат изобщо да работят в център-ляво спектъра.
Водещ: Вие напуснахте СДС, за да бъдете част от новия проект.
Петър Паунов: Не точно. Бях поканен, но причините бяха други, но нека да не се връщаме на това. Разбира се, че десницата има в момента своя шанс и когато за пореден път виждаме как се е разюздил лидерът на ДПС, виждаме арогантността, с която се разпределят ресурсите, виждаме и листите, в които агентите на Държавна сигурност имат водеща роля, очевидно е крайно време десницата да поеме бъдещето на България.
Водещ: Т.е. вие участвате в анти ДПС кампанията на ГЕРБ, РЗС, „Атака” и сините – така ли да ви разбирам?
Петър Паунов: Никога не сме се съмнявали, че действително ДПС е бацилът, който е изключително проблемен за България. Това е най-вече не по етническия признак, истината е, че начинът, по който се работеше по време на двата мандата, тези финансови конфигурации, които бяха създадени, са изключително вредни в обществен план.
Водещ: Като си чертая тука, следващата коалиция би могла да изглежда така – ГЕРБ, Яне Янев, Волен Сидеров „Атака”, сините Иван Костов и ЛИДЕР с вас. Мнозинството ще бъде около 150 депутата.
Петър Паунов: Това към момента, което е факт, е, че ЛИДЕР и „Новото време” направиха така, че цялата политическа класа изтръпна при резултатите от европейския вот. Очевидно политическите сили, които са фенове на статуквото, са притеснени от тази вълна, която беше наречена ЛИДЕР и „Новото време”. Очевидно принципите смущават по-голямата част от политическите фаворити, които бяха до момента. Хората от дясно, които са готови да се съобразят с моралните принципи, които са на ЛИДЕР, с ясната икономическа програма, с това незабавно прокуратурата да направи ревизии на всички фирми, които се занимават с осиновявания, защото се оказа, че те търгуват с деца, това, че детските градини не трябва да бъдат затворени по цяло лято и децата да стоят при бабите и дядовците – това са хората, с които могат да бъдат проведени разговори. Тук виждам едно засилено анти ЛИДЕР и „Новото време” говорене, което смущава.
Водещ: От кой?
Петър Паунов: От всички формации, за съжаление. Към момента не мога да посоча формация, която е спестила по някакъв начин упреци. Опитваха се да ни спрягат в корпоративни вотове, в купуване на гласове и във всички грехове, които те са извършили. Така че, много ви моля, дайте си ясна сметка, ще дойде 6 юли и когато вие имате най-грамотните икономисти пред себе си, хората, които са с принципи и готовност действително да се противопоставят на корупцията, действително живеят в 21 век и дават шанс на младите, тогава вие трябва да седнете и да се разберете с тях, защото това е бъдещето на България.
Водещ: Тези партии се опасяват от позицията на ЛИДЕР. Ето днес, да речем „Атака” дава доста поводи за съмнения с това, което каза г-н Сидеров, че „Атака” е готова за разговори и с БСП, и с ГЕРБ. Т.е. възможно е „Атака” да бъде в ролята на балансьор, такава роля избирателите и на вас ще отредят такова място, да наклоните везните ту на ляво, ту на дясно. И по този начин ГЕРБ, която не може да си позволи да направи коалиция само с Костов нито като резултат, нито като съвместимост между двете партии, тогава пък нещата могат да отидат на ляво, и за това да ви атакуват.
Петър Паунов: ЛИДЕР и „Новото време” няма да бъдат сал за фалирали политически субекти и за фалирали политици. Самият факт, че между европейските избори и парламентарните избори удържахме на натиска да приемем всякакви субекти, които смятаха, че трябва да се качат на лодката на ЛИДЕР и „Новото време”, за да стигнат до спасителния бряг, наречен парламента – това доведе до още по-голяма ярост. Те бяха отстранени от листите. Аз за това и спокойно заявих, че действително това са формациите, които могат да донесат доброто бъдеще на България. Така че всеки, който разглежда парламента като своя шанс да оцелява, да трупа финансови възможности за себе си, очевидно няма да бъде добре дошъл. Но, всеки мислещ човек, всеки, който е готов действително да защити с авторитета си авторитета на България, разбира се е човекът, който може да партнира с ЛИДЕР и „Новото време”.
Водещ: Добре, изключвате ли партниране тогава с Иван Костов и със сините?
Петър Паунов: В никакъв случай. Това, че се случва това засилено говорене, което виждаме в тях, многобройните упреци, това са слабостите на всяка кампания. Всъщност политиците, тъй като не могат да предложат до момента реални алтернативи, седят и се занимават помежду си. Различното в кампанията ни е, че действително ние предлагаме смисления икономически модел, който може да изведе България от кризата. Така че хората го виждат. И това го видяхме как в рамките на кампанията. Действително, позитивната кампания доведе до този положителен резултат. Другото всичко са спекулации и определения.
Водещ: Всъщност аз също смятам, че всякакви следизборни коалиции са възможни, тъй като на практика ...
Петър Паунов: Всякакви не са възможни, тъй като ЛИДЕР и „Новото време” няма да участват в коалиция със досегашните управляващи.
Водещ: С БСП и ДПС?
Петър Паунов: Със сигурност, уверявам ви.
Водещ: Както твърди и ГЕРБ. Цялата кампания се насочи срещу ДПС през последните няколко дни. На практика аз наистина не виждам разлика между 5-6 партии друга, освен тази, че те всички са срещу ДПС. Възможно ли е това да бъде следващата коалиция – анти ДПС, това да ги мотивира?
Петър Паунов: Няма мислещ човек в България, който да не застане срещу арогантното поведение на г-н Доган, нека да сме наясно. Начинът, по който се стремиш да разпределяш ресурси, държиш се арогантно, действително етнизираш вота – няма как да не се противопоставиш на това нещо, мина всякакви граници и нека да сме наясно, г-н Доган, мястото ви не е в политика.
Водещ: Благодаря. Петър Паунов с твърдо заявление в студиото от името на ЛИДЕР и „Новото време” – „ Г-н Доган, мястото ви не е в политиката”.

Back | Top | Print
Бюлетин

Електронен вестник
С БОДЛИ!

Ако желаете да получавате нашия бюлетин, абонирайте се тук ››

Регистрация
Ако споделяте нашите идеи, попълнете формата за регистрация на симпатизанти тук ››

Изтегли
Символите на Новото Време може да изтеглите тук ››

Вестник Средногорски багри

 http://bgvesti.com/ - Животът вдуми

http://modernavratza.com

Studio ITTI
Web Based Solutions
© Новото Време. Всички права запазени.